Nyheter

En svenskdesignad säkerhetsdörr – det självklara valet

Att installera en säkerhetsdörr i sin bostad, oavsett om du bor i en stor villa eller en mindre lägenhet, innebär en extra trygghet för dig som boende. Det finns flera fördelar med att ha en svenskdesignad säkerhetsdörr i din bostad.

Fördelar med en svenskdesignad säkerhetsdörr

Den kanske största fördelen med en svenskdesignad säkerhetsdörr är att den reducerar risken för att du ska få inbrott i din bostad. En säkerhetsdörr är betydligt svårare att forcera än en vanlig ytterdörr. Dessutom reduceras både oljud och matos från dina grannar. Inte nog med detta, en säkerhetsdörr hjälper även till att stå emot en brand på ett effektivare sätt än en vanlig ytterdörr.

Vilken säkerhetsdörr ska man välja?

Idag finns det en uppsjö med företag som erbjuder sina kunder en svenskdesignad säkerhetsdörr. Men eftersom utbudet är så pass stort, kan det också vara lite krångligt att veta vilken man ska välja, och det finns faktiskt flera saker man bör fundera på och jämföra.

Klassningar och certifieringar

Först bör du fundera på vilken klass dörren ska ha. Det finns RC2, RC3 och RC4 utifrån den europeiska standarden för inbrottsklassade dörrar EN 1627. Om du till exempel skaffar en svenskdesignad säkerhetsdörr med klassen RC3 innebär att dörren står emot ett inbrottsförsök i minst 20 minuter. Av dessa 20 minuter ska dörren klara minst 5 minuters aktiv bearbetning med olika sorters verktyg som kofot och skruvmejsel. Det finns också olika typer av certifieringar som man bör läsa in sig på. Dörren bör också vara brandklassad (El) och tillhöra en ljudreducerande klass (dB).

Utseende och behov

Även dörrens utseende spelar en viktig faktor när du ska välja en svenskdesignad säkerhetsdörr. Dörren bör bör passa in med andra dörrar i bostadsområdet eller trapphuset för att inte störa helhetsintrycket. Om du inte vill lägga ner så mycket tid på dörren bör du välja en lättskött dörr, och om dörren ska placeras utomhus bör du välja en säkerhetsdörr som står emot kyla. Du behöver också tänka på vilket material du vill ha dörren i, eller åtminstone på ytan. Du kanske till exempel vill ha en säkerhetsdörr som ger den lyxiga känslan av extra trä?

Kända medium och böcker

Zoë Lightworker har tagit sig från musikutbildning i USA, egenskriven låt i Melodifestivalen till sitt mediala yrke idag. Som barn började Zöe Lightworker i Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Därefter följde både musikgymnasium på Kungsholmen och musik universitet i Boston, USA. Zoë försörjde sig som sångerska och låtskriverska i många år, men sedan tog de mediala över. Zoë var clairvoyant redan som barn. Hon har haft två mediala lärare som har betytt mycket. Den ena är en av England mest exakta medium, nämligen Gordon Smith och den andra är Vendela Cederholm, känd från bland annat Det okända. Zoë är även diplomerad yoga- och –meditationslärare inom Kundaliniyoga och har undervisat detta på flera platser runt om i Sverige. Inte nog med det, hon har undervisats i healing av den kända Dr. Eric Pearl. Med åren så har hon utformat en egen behandlingsform med den kunskap hon har fått genom åren. Även Zoë har skrivit böcker och flera går att läsa om på hennes hemsida.
Vill du veta ännu mer om mediumskap? Det finns många böcker som är skriva av medium och som handlar om det mediala man kan även besöka sidor som Tarotguiderna. Här är ett par exempel på böcker att läsa.

 • Mellan två världar: ett mediums guidebok till andra sidan, av Sylvia Browne
 • Rider-Waite svensk tarot (medium), av Waite Smith
 • Miriam the medium, av Rochelle Jewel Shapiro
 • Din dagliga karma: ett framstående medium visar hur du kan förändra ditt liv genom att förändra din karma, av Carmen Harra
 • Vad dina änglar vill säga dig, av Okeijn Brank
 • Ljusfolket: andra sidan – så funkar det, av Benny Rosenqvist och Ingrid Carlqvist
 • Efter livet levande: Oförklarliga upplevelser, av Solveig Almqvist
 • Änglabarnet, av Ami Widahl

En väldigt populär bok är Den otroliga sanningen: ett mediums guide till den osynliga världen. Den är skriven av Gordon Smith, samma Gordon som Zoë Lightworker har haft som lärare under åren. Han är en av Englands främsta medium. I boken berättar han om hur medier och synska personer får sin information från andevärlden. Vi får reda på vad som hander när vi dör, allt enligt Gordon. Han berättar även vad vi kan förvänta oss av livet efter detta, varför andra väljer att kommunicera med oss, sanningen om spöken och mycket mer.

Den sanna historien om mediet Allison DuBois, vars liv legat till grund för den populära TV-serien Medium. Boken heter Kyss dem inte farväl. Den handlar som sagt om Allison DuBois. Som sexåring fick hon sin första glimt av andevärlden. Som vuxen hoppade hon av juridikstudierna för att helhjärtat satsa på en verksamhet som medium. Hon fick sina unika förmågor bekräftade genom upprepade tester på Arizona State University. Efter det inledde hon sin karriär som yrkesmedium. Under åren som har gått, har hennes arbete allt mer inriktats på att lösa brott. Hon anlitas flitigt av brottsutredare, organisationer och privatpersoner över hela USA.

Personlig assistent i Jönköping

De som vill byta jobb eller söka extrajobb inom vården kan med fördel göra detta under vårmånaderna. Då kommer nämligen sommarjobben ut. Eftersom vårdbehovet inte minskas under sommarmånaderna behöver både Jönköpings kommun och de privata aktörerna ta in sommarjobbare – vilket kan vara första steget till en varaktig anställning. Inom assistansbolag finns stort behov.

Kommunala jobb via Jönköping.se

På Jönköping.se finns en underavdelning som heter ”Jobba i Jönköpings kommun”. Här hittas exempelvis ”Lediga jobb” där samtliga kommunala jobb presenteras. Sortera på den kategori som du kan tänka dig jobba som, eller sök på alla arbetsområden. Ett område är just Personlig Assistans där jobb hittas inom denna bransch. Det är även möjligt att hitta sommarjobb inom kommunen. För gymnasieungdomar är det ett sätt att komma ut på arbetsmarknaden. För att få dessa jobb krävs att du går första eller andra året på gymnasiet, är skriven i Jönköping samt inte haft detta sommarjobb tidigare. Det finns På hemsidan listas även timvikariat som finns tillgängliga i Jönköpings kommun. Även här går det alltså att hitta tillfälliga jobb inom personlig assistans.

Privata aktörer via sökfunktioner och hemsidor

Det vanligaste är att personlig assistans utförs av privata företag. Generellt visar inte kommuner upp lediga jobb hos privata aktörer på sin hemsida och därmed behöver sökning ske hos Arbetsförmedlingen, Indeed, Blocketjobb och andra liknande tjänster. Sidor där arbetsgivare kan presentera jobbannonser och söka kompetent personal. Det är även vanligt att assistansbolag annonserar på sina hemsidor när de behöver nyanställa. Däremot finns en mycket stor fördel att kontakta dessa företag direkt även om det inte framkommer på hemsidan att de söker folk. Det skadar aldrig att ringa och fråga om de behöver extrapersonal eller lämna in sitt CV. Har du erfarenhet av branschen eller tidigare jobbat inom ett vårdyrke är chansen stor att assistansbolaget i första hand erbjuder timvikariat inom personlig assistans.

Prata med brukare

En del personer som har personlig assistans har själv ansvaret för anställning av de personer som ger assistansen. Kanske känner du någon idag som har personlig assistens som du skulle vilja jobba med? Fråga efter tips på vilka du bör kontakta för att få in en fot inom branschen.

Varför ha profilprodukter som marknadsföring

Är det bäst att satsa på reklam på Facebook, ha stort utbud av profilprodukter eller köpa annonser i den lokala tidningen? Vad som ger bäst resultat beror delvis på vad som säljs. Men om man ser enbart på profilprodukter är det något som stärker varumärket för alla företag. Detta oavsett bransch eller vad som säljs.

Skapar tydligare sponsring

Vid sponsring ska det finnas två vinnare. Den som sponsras får pengar för att kunna utöva en sport eller annan verksamhet samtidigt som företaget som sponsrar får marknadsföring och stärkt varumärke.

Vid sponsring kan profilprodukter skapa en tydlighet. Det kan exempelvis gälla vid ett större idrottsevent. Företaget som sponsrar har skyltar eller flaggor som visar på sponsringen. Men genom att ge ut profilprodukter så som godis, vattenflaskor eller annat i goodiebags skapas ett betydligt större mervärde för besökaren. Dessa produkter kostar ofta betydligt mindre än själva sponsringen men ger ett stort värde för de som får dem.

Skapar tydlighet för avsändare

En av de större kategorierna inom profilprodukter är profilkläder. Med andra ord arbetskläder med tydligt tryck från företaget. Profilkläder används av företagets anställda både i butik och ute hos kund. Det visar med tydlighet vilket företag det är som genomför jobbet.

Men profilkläder bör även användas vid exempelvis event. Det kan gälla marknader, mässor eller mindre egna event som företaget har för att profilera sina produkter. Med profilkläder skapas en enhetlig klädkod och en tydlighet om vilka det är som gör själva marknadsföringen.

Extremt billigt i förhållande till uppskattning

Det som framförallt kännetecknar profilprodukter är att de kostar lite per produkt vilket gör att företaget kan ge ut relativt många produkter till en låg totalkostnad. Det handlar därmed både om tydlig marknadsföring och att ge något av mervärde till mottagaren. Det är helt klart mer uppskattat att få en t-shirt med tryck än en bunt med direktreklam i brevlådan. Alla profilprodukter är användbara och funktionella – medan klassisk reklam oftast slängs bort utan att någon ens tittar på det.

Med val av rätt profilprodukter i förhållande till företagets storlek och inriktning kan det alltså bli ett mycket kostnadseffektivt sätt att nå ut till både nya och befintliga kunder. Detta på ett sätt som samtidigt stärker den känsla som personerna har för det specifika varumärket.

Direkt kundhantering

SMSlån med utbetalning direkt: hur är det möjligt?

De aktörer som tillhandahåller SMSlån med utbetalning direkt kan göra detta tack vare att de har bankkonton i diverse banker. Som du säkert känner till kan två personer som har konto i samma bank ofta skicka pengar mellan sig som omedelbart blir synliga på mottagarens bankkonto. Detta även utanför bankens ordinarie öppettider, till exempel på kvällar och helger.

Du är säkerligen också medveten om att det kan ta en bankdag eller två för pengarna att nå fram till mottagaren om denne har ett konto hos en annan bank än avsändaren. Detta är den sedvanliga och traditionella gången för transaktioner mellan långivare och låntagare.

Så kan SMSlån med utbetalning direkt erbjudas

Men det finns ett snabbare och smartare sätt att betala ut lånebeloppet när det rör sig om snabblån: man använder sig av låntagarens bank vid överföringen av lånebeloppet. Pengarna blir då synliga på mottagarkontot på direkten, och du som har ansökt om lånet får alltså tillgång till slantarna med en gång.

Detta har fått vissa företag som sysslar med snabblån att öppna konton i olika banker. På så sätt kan de göra omedelbara utbetalningar av lån till sina kunder, så länge den aktuella kunden har ett konto i samma bank som långivaren. Genom att tillhandahålla denna tjänst för kunder i flera banker kan långivaren därmed erbjuda SMSlån med utbetalning direkt till ett större antal kunder. Här kan du ser vilka som erbjuder smslån helg.

Så får du ditt lån utbetalt på direkten

För att få pengarna utbetalda direkt behöver du för det första göra en ansökan hos en aktör som tillhandahåller SMSlån med utbetalning direkt. Generellt sett behöver du dessutom ansöka om lånet under kontorstid. Anledningen till detta är att det bör finnas en handläggare stationerad hos låntagaren som kan ordna med din utbetalning. I annat fall behöver utbetalningen automatiseras, och så vitt vi vet ägnar sig inte någon långivare åt denna typ av automatisering i dagsläget.

Detta lilla hinder är dock relativt enkelt att ta sig över – de flesta långivare som erbjuder sina kunder SMSlån med utbetalning direkt har generösa öppettider. Detta gör att du ofta kan få lånesumman utbetalad även under kvällar och helger.

Så jämför du appar för ljudböcker

Så jämför du appar för ljudböcker

Alla större företag som säljer eller hyr ut ljudböcker via abonnemang har tusentals titlar. Det är inte så oväntat då dessa böcker inte tar något lagringsutrymme. För den kund som vill ha ljudböcker på prenumeration handlar det därmed inte om att hitta den leverantör med flest titlar – utan att hitta ett abonnemang och en app som är små smidig och prisvärd som möjligt.

Prenumerationstjänster av ljudböcker

En punkt är att jämföra vad abonnemanget kostar per månad. Här är skillnaden inte stor utan det skiljer enbart på några tior mellan den dyraste och den billigaste tjänsten av ljudböcker. Självklart kan priset vara avgörande för vissa men när prisskillnaden är så liten är det andra faktorer som väger tyngre.

Vill du exempelvis kunna lyssna på ljudböcker i off-line läge? Ett läge som alltså innebär att du inte behöver vara uppkopplad mot internet för att lyssna. En fördel är att någon internetdata inte förbrukas men framförallt är det skönt när man reser norrut eller i andra delar av Sverige där täckningen på telefonens internet kan vara instabilt.

En annan fråga man kan ta hänsyn till är hur många ljudböcker som kan lagras i appen samtidigt. Är ni flera som delar på ett abonemang kan det vara smidigt att kunna ha ett par böcker där som därmed både passar för de vuxna och barnen.

Ett brett utbud men vad finns egentligen?

Gällande utbudet så är det inte antalet ljudböcker som bör väga tyngst utan snarare vilket utbud som de fokuserar på. Har de alltid de nyaste titlarna? Är det dessa du vill ha eller nöjer du dig med äldre? Finns det även engelska titlar att välja på? Eller ytterligare andra språk?

Vad som anses vara användarvänligt kan självklart variera i tycke och smak. En app som fått mycket fina recensioner av en tidning kan få medelbetyg av en annan på denna punkt. Det är helt enkelt personligt vad som efterfrågas gällande funktionalitet och användbarhet.

Se även på om det finns möjlighet att anpassa uppläsningshastigheten vilket gör att du kan lyssna på boken i ”din takt”.

Den som känner sig osäker kan alltid testa på appen under en viss period utan att det kostar något. De flesta leverantörer av ljudböcker på abonemang erbjuder nämligen 14 dagars gratis provtid. Ett sätt att visa upp sin tjänst så att kunden sedan känner sig bekväm i att betala för den löpande.

Förbered dig på att ringa en tarotlinje

Innan du ringer en tarotlinje är det en fördel om du vet vilken fråga du vill ställa. Du kan välja att vara specifik vad gäller frågans natur, till exempel huruvida den gäller kärlek, karriär, ekonomi, hälsa eller framtida planer. Skriv ner de specifika frågor du har och försök att vara ganska specifik. Du bör till exempel inte börja en tarotläsning genom att säga “Berätta vad du ser om…”. Det är inte rätt sätt att gå tillväga då det är alldeles för ospecifikt.

Var beredd att uppge ditt förnamn om tarotläsaren efterfrågar detta för att skapa en koppling till dig. Skriv ner dina frågor i förväg och ta med dig pappret med dessa när du ringer vald tarotlinje. Du bör även tänka på att skriva ner de svar du får, vilka kort som vänds upp o.s.v.

Du bör ägna åtminstone fem minuter åt att andas djupt och lugna ner dig själv. Du bör inte ringa en tarotlinje när du är uppjagad och förvänta dig att tarotläsningen endast tar ett fåtal minuter. Det kommer bara att göra både dig och tarotläsaren frustrerad.

Att tänka på när du kontaktar en tarotlinje

När du beställer en hamburgare kan du till exempel be om att få slippa vissa ingredienser eftersom det går bra att göra en specialbeställning. Det må fungerar på en snabbmatsrestaurang men inte när det gäller tarot. Man kan inte alltid få som man vill, men man kan få det man behöver. När du ringer en tarotlinje är det inte säkert att du får de svar du vill ha, eller de svar du förväntar dig, utan snarare de svar du behöver.

Om du inte gillar resultatet av din tarotläsning bör du hålla dig lugn. Låt det hela sjunka in. Fundera över varför (till exempel varför du vill ha ett visst resultat). Andas och reflektera. Ställ sedan uppföljningsfrågor. Om du till exempel har frågat om din karriär och tarotläsningen visar att du kommer få problem med din chef i framtiden, bör du inte bli rädd utan istället fråga exempelvis “Hur kan jag på bästa sätt hantera min chef?”. En sådan fråga lägger framtiden i dina händer.

Att välja operatör för företagslarm

Att välja operatör för företagslarm

Att skaffa ett företagslarm är kanske inte det lättaste. Det finns en rad olika aktörer på marknaden som erbjuder ganska snarlika lösningar. Åtminstone tycks de vara snarlika – tills man undersöker dem på djupet. Det finns ett antal kriterier som är bra att jämföra, och i den här texten berättar vi lite mer om dem.

Att jämföra

 • Startkostnad är något som kan variera ganska stort mellan olika larmbolag. Det här är bra att jämföra – men tänk på att det kan handla om ganska små summor på lång sikt. Det är den löpande kostnaden som kanske är mer intressant att titta på i dessa sammanhang.
 • När du skaffar ett företagslarm kan du behöva signa upp dig på ett avtal. Det är inte ovanligt att så sker, men för många är det något som gärna undviks. Ska man ändå äntra ett avtal med lång bindningstid bör man vara säker på att man ska använda sig av aktören under en längre period. Gå inte in i ett avtal du är osäker på.
 • Skaffar man ett hemlarm är det inte alltid man behöver en larmcentral kopplad. För ett företagslarm, som är i en högre försäkringsklass, kan det dock vara desto mer angeläget. Olika operatörer tar olika mycket betalt för att tillhandahålla den här tjänsten. En del tar betalt per år, medan andra tar betalt per månad. Titta på vad bolagen tar för detta och jämför med konkurrenter.
 • Månadsavgift. Månadsavgiften är kanske det som är mest intressant att jämföra. Kom ihåg att inte bara stirra dig blind på detta dock, utan se till vad som ingår och vad respektive tjänst i abonnemanget kostar. En lägre månadsavgift kan också kompensera för en högre startavgift. En startavgift som är 2000 kronor högre hos ett bolag sparas in relativt snabbt om samma bolag exempelvis tar 150 kronor mindre i månaden.

Slutligen är det bra att bedöma bemötandet och bolagets rykte. När du köper ett företagslarm är det mycket viktigt att allting fungerar, eftersom det inte sällan handlar om stora värden som ska skyddas. Se till att produkterna som används också är certifierade av SCSB.

Planera festmat i Stockholm

Att komponera en meny från scratch och välja ut råvaror som inte bara fungerar tillsammans utan som också lyfter kombinationen till en symfoni, är inte enkelt. Det finns orsak till att de som är proffs inom mat har en hel del utbildning och erfarenhet innan de kan ansvara för meny och tillredning.

Sommarbuffé

Går vi tillbaks till idén om att bjuda in till sommarmiddag finns det en rad möjligheter att välja bland. Det kan vara trevligt att utgå ifrån den miljö man befinner sig i när man skall hålla buffémiddag. Detta är någonting som ofta förhöjer den fräscha känslan och uppfattningen att allting kommer ett stenkast ifrån. Under sommaren är skaldjur och fisk någonting som är som handen i handsken. Skulle man ha dubier över att servera fisk från Östersjön kan man dock välja att handla in dessa varor från västkusten.

Vad skall en buffé innehålla?

Det går inte att säga någonting direkt om vad som måste finnas med och inte när det gäller buffé, men det finns en hel del inslag som man kan förvänta sig i någon form. Här kommer en lista med några av de komponenter som brukar vara uppskattade.

 • Bröd 

  Oavsett vilken typ av buffé man väljer att köpa in från de som håller i catering från Stockholm, är bröd en självklarhet. Välj gärna ut såväl mjukt som hårt bröd och fokusera på rustik smak.
 • Skaldjur 

  När man håller en buffé under de varma delarna av året är det oundvikligt att bjuda på skaldjur. Räkor, några kräftor, eller röror med rom och hummerkött.
 • Gratänger 

  Till maten kan potatisgratäng eller potatissallad vara helt rätt. Man behöver någonting som mättar ordentligt och som tillför krämig smak och konsistens.
 • Fisk och kött 

  Grillad fisk, medaljonger eller kallskuret. Kanske marinerat ljummet kött med kapris och balsamvinäger. För proteinet är det viktigt att man erbjuder goda smaker och intressant kryddning.
 • Ostar 

  Till bröd eller som en dessert är ostar utomordentligt. De flesta uppskattar dessa och man kan gärna servera med frukt eller hemma-kokt marmelad.

Bjud in i tid

Under sommaren är det många som har planer och som tar varje möjlighet att åka iväg till stränder och båtar, golfbanor och evenemang. Detta gör att du behöver vara snabb med dina inbjudningar. När man bjuder in ett par veckor i förväg är möjligheten att folk har möjlighet att komma större än om man är ute dagen innan. Dessutom behöver de som ordnar catering i Stockholm också få tid på sig att skaffa varor och laga all den mat som behövs. Tänk också på att det finns en hel del dryck som behöver inhandlas. Oavsett om man bjuder på öl och snaps eller om man vill ha någonting utan alkohol, är det viktigt att ha gott om detta. Man svettas och blir varm under sommaren och dryck kommer förmodligen behövas i mängder. Tänk på att ha rikligt med vatten att bjuda på för den som vill återfå lite vätska utan att bli allt för berusad. Detta är någonting man bör handla i överflöd. Tala med de som ordnar er catering i Stockholm. De har stor kunskap inom buffé och sommarkalas vilket gör att du kan få veta hur de brukar resonera för att allting skall bli så bra och smidigt som möjligt.

Thule cykelhållare till semestern

Thule cykelhållare till semestern

När det är extra fint väder i Sverige så väljer många att stanna hemma istället för att åka utomlands till värmen. Man åker istället till sina lantställen eller till släktingar och hälsar på. När semestern varar ett bra tag så är det väldigt bra att ha möjlighet att ta med sig familjens cyklar för att snabbt kunna ta sig till närmsta sjö utan att behöva sitta i en varm bil. En cykelhållare är en väldigt bra investering då kvaliteten är så pass bra att man aldrig behöver oroa sig för att cyklarna inte sitter fast ordentligt eller ett bilen ska repas.

För cykelsemestrar

Många vill kunna vara ute i friska luften så mycket som det bara går under sommarhalvåret och genom att cykla överallt så får man både frisk luft och kommer i form samtidigt. Cykelsemestrar börjar bli allt mer vanligt och oavsett ifall man bara vill vara borta en eftermiddag eller flera dagar så är det bra att först kunna ta bilen till utgångspunkten. Med en cykelhållare går allting smidigt. Allt man behöver göra är att packa väskan, matsäck och låsa bilen när man är framme. Sedan är det bara att hoppa upp på cykeln och ge sig iväg. Genom att ta med sig cyklarna på semestern så behöver man inte känna sig låst. Det är en härlig känsla att kunna cykla och handla mat i solen och känna vinden i håret på krokiga landsvägar.

För cykeltävlingar

Den som gillar cykeltävlingar vet hur viktigt det är att cykeln kommer fram till tävlingen oskadad. Med Thule cykelhållare fraktar man säkert cykeln till tävlingsplatsen, utvilad och redo att cykla loppet. Just innan tävlingar är det viktigt att inte ta ut sig så att cykla till tävlingen är ingenting att rekommendera. När tävlingen sedan är slut är det bara att sätta fast cykeln på bilen igen och åka hem och vila benen. Man väljer själv vart på bilen man vill ha en cykelhållare och det finns flera olika varianter att välja mellan. Thules cykelhållare är testade flera gånger om för att de ska passa för att transportera både dyra tävlingscyklar och den gamla landet-cykeln.