När en rörfirma gör ett stambyte i Stockholm är det rörstammarna och de rör som leder tappvatten och spillvatten som byts ut. Detta bör göras ungefär var 30:e år. Anledningen till detta tidsintervall är att stammarna vanligtvis har en livslängd på 30 till 60 år. Men tätskikten beräknas “bara” hålla i 30 år. Därför är det rimligt att byta stammarna när tätskiktet har gjort sitt. Framför allt bör det aldrig gå längre än 60 år mellan två stambyten i en fastighet.
När man pratar om ett byte av stammarna är det alltså lägenhetens rörstammar som åsyftas. Det är dessa som ska bytas ut och detta arbete kallas för ett stambyte.
Men vad är egentligen rörstammar för något, undrar du förmodligen? Vad som åsyftas är de stora, vertikala rör som är anslutna till de mindre rören i fastighetens rörsystemet. I de olika lägenheterna sitter i sin tur vertikala rör som är anslutna till rörstammarna.
Hur avgör man när det är dags för ett stambyte i Stockholm?
Det finns vissa tecken som du kan hålla utkik efter för att kunna avgöra när det är dags att byta stammarna. Dessa inkluderar:
- Att det är problem med stammarna och rören. Några exempel på sådana problem är stopp eller läckage. Börjar sådana inträffa allt oftare kan det vara läge att byta ut stammarna. Men det är sällan en särskilt bra idé att vänta tills dess att ett vattenläckage inträffar. För när så sker blir ofta kostnaderna för att reparera fuktskadorna ganska betydande.
- Om det har passerat 30 år eller mer sedan det senaste stambytet. Stämmer detta in på din fastighet bör den som ansvarar för skötseln av fastigheten hålla koll. Det är viktigt att ha rörsystemet under nära uppsikt och att vara beredd på att boka en rörfirma som kan göra ett stambyte i Stockholm.
- Att man vid osäkerhet bör ta hjälp av en fastighetskonsult. Det är ofta svårt för någon som inte är specialist på rörsystem att avgöra skicket på stammarna. Vid osäkerhet är det därför bäst att anlita en fastighetskonsult som kan göra en analys av rörsystemet och berätta hur det mår.