Att tänka på vid köp av fritidshus

Ett gammalt rött torp med vita knutar, ett skärgårdshus vid havet eller nybyggt och modernt? Intresset för fritidshus har varit stort dom senaste åren och för den som längtar efter något eget att spendera helger och semestrar i finns flera saker som är viktiga att tänka på. Här följer några tips för att köpet ska bli så lyckat som möjligt.

Pris och budget

Ett bra tips i jakten på ett fritidshus är att fundera över pris och budget. Det kan vara smart att bestämma ett maxpris redan innan det är dags att ge sig in i budgivningar och det är alltid en fördel att ha lånelöftet klart i förväg.

Det finns många saker som påverkar priset, bland annat skick, storlek och läge. Fritidshus med renoveringsbehov är ofta billigare så det kan finnas pengar att spara genom att köpa ett renoveringsobjekt. Här gäller det förstås i stället att göra en budget för dom renoveringar som är nödvändiga – krävs stora åtgärder är det förstås lätt hänt att priset drar i väg ändå.

Köp fritidshus efter läge

Oavsett om det är ett nytt eller gammalt fritidshus som är av intresse så kan det mesta med själva huset ändras efter tycke och smak. Det går att renovera och bygga ut för att få det att passa både behov och önskemål men läget går däremot inte att ändra på.

Huset står där det står och kommer så alltid att göra. Välj läge med omsorg – hur långt från hemmet känns rimligt att åka när fritidshuset ska besökas under helger och semestrar och vilken omgivande miljö känns mest tilltalande?

Köparen har undersökningsplikt

Vid köp av fastigheter är det alltid köparen som har undersökningsplikt så innan en eventuell affär är det viktigt att syna huset i sömmarna. Var uppmärksam på avvikande lukt från fukt och mögel och kolla extra noggrant på följande:

  • Vatten, brunn och avlopp
  • Våtrums- och elinstallationer
  • Eldstäder och skorstenar
  • Tak, vind och grund

Inför ett köp av ett fritidshus kan det vara värt att anlita en besiktningsman eftersom det kan vara svårt att upptäcka eventuella brister och fel på egen hand. En så kallad överlåtelsebesiktning kostar ett par tusen men kan ses som välinvesterade pengar. När besiktningen är genomförd får beställaren ett protokoll där det enkelt går att se vad som är bristfälligt med fastigheten och vad som behöver åtgärdas.