Att vara kreativ själv eller tillsammans med sina barn är inte bara någonting rogivande och utvecklande. Det är också ett sätt att använda hjärnan och träna sinnet för att se mönster och fundera logiskt. Det finns en rad pedagogiska moment som effektivt visar sig när man sysslar med pärlplattor. Inte minst om man jobbar med olika konturer och färgskalor. Pyssel generellt är någonting som får allt större fokus i tidningar och öppna grupper. Många har en stark minnesbild av stunder när man på dagis och i småskolan satt med sin pärlplatta och försökte hitta de indianpärlor som hade just rätt färg för sin funktion. Detta är inte någonting som förändrats trots att åren går! Pärlplattor fortsätter att vara ett uppskattat och roligt pyssel både för barn och vuxna.
Någonting som kommit för att komplettera de befintliga pärlplattor som de flesta av oss känner till, är större varianter av dessa. Stora pärlplattor är enklare för de mindre barnen att jobba med och de ställer inte samma krav på finmotorik som när man använder de små indianpärlor de flesta tänker på i samtal om pärlplattor. I takt med att man blir säkrare på de finmotoriska rörelserna, kan man gå över till de klassiska varianterna. Naturligtvis finns också möjligheten att använda extra stora pärlor av den enkla anledningen att man tycker att dessa är roliga att variera med.
Konstverk och design
Det är kanske få som tänker på pärlplattor som ett större konstnärligt uttryck. Samtidigt är detta någonting som är fallet för allt fler. De många pärlornas nyanser är fullt tillräckliga för att man skall kunna bygga upp hela tavlor. I någon form är detta den analoga motsvarigheten till pixling vilken i datorsammanhang är en egen gren. På senare år har reportage skrivits om vuxna som tillverkar pärlplattor med en rad klassiska motiv. Inte sällan finns en koppling till tv-spel och filmer som har fått någon sorts kultstämpel.