Hur väljer man rätt bandningsmaskin?

Hur väljer man rätt bandningsmaskin?

Utmaningen ligger i att hitta rätt bandningsmaskin som fungerar perfekt, vare sig produkten som ska förpackas skickas i påse, kartong eller på pall. I den här texten berättar vi mer om bandningsmaskiner som används vid förpackning. Det finns otaliga produktvarianter av bandningsmaskiner och för att kunna säkra att man får bästa möjliga utnyttjande är det viktigt att man vet vilka olika typer det finns.

Frågorna man måste ställa sig innan köpet av en bandningsmaskin

Frågorna man måste ställa sig är många: Vilken slags produkt ska packas och hur? Packar man i dagsläget i påse, kartong, på pall eller på annat sätt?

Har ni stor variation med olika produkter? Här är det viktigt att tänka på bredd, längd och höjd, eftersom storleksvariation innebär en större utmaning för packmaskinen. När man beställer standard- såväl som skräddarsydda maskiner är det viktigt med rätt information för att säkra att rätt maskin klarar de olika produkterna.

En annan fråga är om man ska packa manuellt eller helautomatiskt? Man har ofta olika behov när man köper en ny packmaskin. Det beror ofta på volymen och syftet med investeringen. Större volym och många produkter som ska packas gör det lönsamt med helautomatiska maskiner. Ofta underlättar nya packmaskiner operatörens uppgifter och är byggda med detta mål i tankarna, eftersom en lång arbetsdag med tunga lyft inte är rätt sätt att arbeta på i det långa loppet. Man måste med andra ord tänka på operatörens uppgifter och säkra rätt ergonomiska lyft, eftersom det är helt avgörande för att skapa en bra arbetsplats.

En sista fråga är om ett komplett packsystem ska levereras.  Det är inte alltid en fristående förpackningsmaskin gör jobbet. Flera paket ska ut varje timme och operatören har helt enkelt inte fler än två händer. Placera maskinen i ett större system. Genom att placera maskinen i ett system, med hjälp av till exempel rullbanor, fås ett betydligt större flyt i produktionen. Det frigör operatörens tid så att denna kan fokusera på de verkligt viktiga uppgifterna. Kanske behövs en liten etikett innan varorna skickas ut till kunderna. Det kan också integreras i systemet!

Rostfri bandningsmaskin

Om du bedriver en produktionsverksamhet där maskinerna utsätts för ständig väta bör du välja en rostfri bandningsmaskin. En rostfri bandningsmaskin tål såväl saltvatten som sötvatten. Om man vill ha en maskin med extra lång hållbarhet bör man välja en maskin där viktiga komponenter såsom avskärningskniven är tillverkade i krom. Krom är ett starkare material än rostfritt stål och håller därför längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *