Saker du måste tänka på vid lägenhetslarm

Under 2013 fick polisen ta emot 21 000 anmälningar om bostadsinbrott. Det kan jämföras med 15 000 anmälningar 2006. De flesta villainbrotten sker under oktober, november och december, medan inbrotten i lägenheter är mer jämnt fördelade över året. De regionala skillnaderna är stora och störst risk för inbrott finns i välbärgade storstadsområden. Sett till folkmängden har Skånes, Stockholms och Hallands län flest inbrott.

Totalkostnad och lägenhetslarmets omfattning

Vad gör man då mot denna ökning av inbrott? Man skaffar sig ett lägenhetslarm! Ett helt komplett larm med uppkopplad larmcentral, fria utryckningar och rökdetektor kan kosta mellan 1500 kronor och 8000 kronor beroende på om du hyr lägenhetslarmet eller om det är friköpt. Till detta tillkommer en månadsavgift på mellan 250 och 400 kronor.  Det finns billigare uppkopplade larmtjänster på marknaden om du är villig att exempelvis installera lägenhetslarmet själv, betala utryckningar styckvis eller strunta i vissa komponenter som till exempel rökdetektor. Billigast i längden blir det om du skaffar ett larm utan uppkopplad larmcentral eftersom du då slipper månadsavgiften.

När allt kommer omkring är det alltid bäst att välja det lägenhetslarm som ger mest valuta för pengarna, och mest valuta för pengarna ger det larm som förhindrar inbrott under hela sin livscykel. I den bemärkelsen har larmen som är uppkopplade mot en larmcentral ett visst försprång tack vare den större avskräckande effekten.

Vad du måste tänka på när du väljer lägenhetslarm

Det du måste tänka på när du väljer larm är att se över dina behov: Ligger huset enskilt eller med många grannar. Hur stort är huset och hur många ingångar finns det. Räkna även på kostnaden efter ett antal år för att få en rättvis prisjämförelse. Det kan också vara viktigt att ta reda på om du får behålla lägenhetslarmet efter avslutat abonnemang. Ett friköpt larm ger större frihet att byta mellan olika larmcentraler beroende på vilket företag som är bäst representerat där du bor. Titta även över om larmet du väljer är godkänt efter vissa standarder. Många försäkringsbolag erbjuder rabatt på premierna eller slopad självrisk om du har ett godkänt lägenhetslarm.  Och glöm inte att alltid anlita ett certifierat larmföretag. Var till exempel försiktig när du köper säkerhetsprodukter vid dörren. Kontrollera alltid säljarens identitet och jämför erbjudandet med minst två andra larmföretag. Fokusera inte heller bara på lägenhetslarmet utan tänk på att det mekaniska skyddet som lås på dörrar och fönster är minst lika viktigt som ett larm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *