Smidigare och tryggare med smarta rökdetektorer

Smidigare och tryggare med smarta rökdetektorer

Det blir allt vanligare med så kallade smarta rökdetektorer. Det är detektorer som är uppkopplade mot varandra, som ofta kan styras med en app och som även kan direktkommunicera med larmcentral. Fördelarna är många – det är bara priset som är negativt om man jämför mot de enklare och klassiska modellerna.

Med ”smarta” produkter menas teknisk utrustning som kan styras och kommuniceras med via en app eller dator. På detta sätt kan man ändra inställningar och få information i realtid direkt från enheten. En uppkopplad rökdetektor kan därmed ta in information om luftfuktighet, värme och rök och skicka denna information till ägarens app i realtid. Som användare gå det därmed att kontrollera denna information oavsett var man befinner sig i världen. Detta så länge man har till gång till internet.

Ska du steka pannkaka eller putsa väggarna kan du därmed stänga av dessa uppkopplade enheter direkt via appen utan att behöva klättra upp till taket, ta ner dem och stänga av dem.

Även om det finns tydliga praktiska fördelar så är det däremot just säkerheten som väger tyngst. Det finns ofta flera säkerhetsfunktioner på dessa så som att de både kan känna av förhöjd koldioxidhalt samt rökutveckling. En del har även värmesensorer som kan varna vid förhöjd temperatur.

Genom att rökdetektorerna är uppkopplade via Wifi skapas möjlighet för dem att kommunicera både till appen och med varandra. Därmed innebär det att ”larmar en så larmar alla”. I och med att en uppkopplad rökdetektor kan kommunicera med alla andra enheter skapas en betydligt tryggare situation. Du kan vara ute i förrådet och få meddelande via rökdetektorn där ute att det brinner i vardagsrummet.

Krävs det wifi?

Både ja och nej. De stora fördelarna med uppkopplade rökdetektorer är att de kan kommunicera via det wifi som finns i bostaden. Enheterna larmar till varandra, till tillhörande app och till larmcentral. Skulle däremot strömmen försvinna och wifi därmed falla kommer rökdetektorerna fungera som klassiska modeller.

Man kan därmed säga att wifi är nyckeln till de extrafunktioner och den ökade säkerheten som uppkopplade rökdetektorer kan ge. Men även utan wifi skapas en grundläggande trygghet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *